Finns tomten?

Det finns ca 2 miljarder barn på jorden, men nu är det ju så att tomten inte besöker muslimer, hinduer, judar eller buddhister, vilket minskar antalet barn till 15 % eller 378 miljoner. Med ett världsgenomsnitt på 3,5 barn per hushåll är det ungefär 108miljoner hushåll att besöka, om man kan anta att det finns minst ett snällt barn per hushåll.

Jultomten har på grund av jordens olika tidszoner och rotation ca 3,5 timme på sig att dela ut alla julklappar, om man antar att han reser väster ut vilket är mest logiskt. Han besöker ungefär 967,7 hem per sekund. Det betyder alltså för varje kristet hem med minst ett snällt barn har tomten ca 1/1000 sekund till att parkera släden, springa ut och hoppa ner genom skorstenen, dela ut julklappar, hoa 3 gånger, upp genom skorstenen igen, sätta sig i släden och i väg till nästa hus.
Om man antar att alla hem som han ska besöka är jämt fördelat är det i genomsnitt ca 1 kilometer mellan varje hus.
Tomten färdas alltså ungefär 100 miljoner kilometer, (toalettbesök och andra pauser räknas inte). Med andra ord flyger tomtens släde ungefär 100 kilometer per sekund eller 3000 gånger ljudets hastighet. Som jämförelse kan den snabbaste farkost som människan hittills skapat, rymdsonden Ulysses, färdas ca 50 kilometer per sekund. Det kan väl även nämnas att en normal frisk ren som mest kan komma upp i en hastighet av ungefär 30 kilometer i timmen.

Lasten i släden är ett intressant objekt. Om man antar att varje barn får julklappar för motsvarande 1 kilo, har släden en last på 500 000 ton, tomtens vikt är inte medräknad. På land kan en normalstark ren dra ungefär 200 kilo. Även om man antar att de speciella flygande renarna kan dra en vikt 10 gånger denna, kommer inte släden att röra sig ur fläcken, om inte tomten skaffar fram ca 360 000 dragvilliga renar.
Detta kommer att ge släden en samlad vikt på ca 600 000 ton. 600 000 ton som flyger med en hastighet på 1000 kilometer per sekund alstrar enormt med luftmotstånd. Detta kommer att hetta upp renarna, ungefär som en meteorit som inträder i jordatmosfären.
De två ledar renarna kommer då att absorbera en energi motsvarande 14 300 triljarder joule per sekund, eller 14 300 triljarder watt. Ledar renarna kommer att brinna upp omedelbart och de bakomvarande renarna kommer att utsättas för en ljudvallsbang och därefter själva brinna upp. Alla renarna kommer att möta sitt öde på mindre än 4,26 tusendels sekunder, det vill säga när tomten kommer till sitt femte hus.
Detta är dock bara hypotetiskt, för när släden accelererar från 0 till 1000 kilometer i sekunden på 1/1000 sekund, kommer allt och alla i släden att bli utsatta för en g-kraft 17 500 gånger större än tyngdkraften. En tomte på ca 150 kilo (vikten är uppskattad efter existerande kopior) skulle naglas fast i bakre delen av släden med en motsvarande vikt av ca 3 miljoner kilo, vilket ögonblickligen skulle krossa varje ben i hans kropp och förvandla honom till en våt fläck.

Slutsatsen blir att om jultomten någonsin varit vid liv så är han definitivt död nu!

Kommentarer
Postat av: Klara

*ASG* vafan du börjar låta som Dan, ha lite tro ist. ;)
Puss älskling

Postat av: Kakan

Skulle just påpeka att den var gammal men Klara hann före :], Vi satt och högläste dom texterna på ett lan för ett par år sen.

2006-12-23 @ 16:23:01
Postat av: Ellinor

Jag hängde med i början men i slutet blev jag trött och fattade nästan ingenting. Men det där kan nog ara logisk (I). Det är bara en sak, tomten är inte logisk, så därför är det möjligt att det finns en tomte. (never ever) :)

2006-12-24 @ 01:15:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback